fbpx
 

Abdominoplastia

ABDOMINOPLASTIA

chirurgie estetica chirurgia siluetei abdominoplastia

Abdominoplastia este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si depozitele de grasime acumulate la nivelul abdomenului dupa cresterea in greutate, sarcina sau inaintarea in varsta, impreuna cu intarirea muschilor abdominali.

Prin aceasta interventie se remodeleaza abdomenul obtinandu-se o silueta armonioasa. Abdominoplastia este o interventie chirurgicala laborioasa si de multe ori extensiva care se desfasoara sub anestezie generala.

Preturi pornind de la

2200 EUR

Cui i se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?

Acest tip de interventie se efectueaza la pacienti sanatosi, care au pierdut in greutate si acum isi doresc indepartarea excesului de piele si a depozitelor adipoase care nu s-au putut elimina prin metode conservatoare de tip dieta si exercitii fizice.

Modificarile aparute la nivelul abdomenului dupa o sarcina, cu slabirea musculaturii, laxitate a tegumentului si aparitia de vergeturi sunt alt motiv pentru care pacientele isi doresc o astfel de interventie.

In cazul pacientilor care vor dori sa mai piarda in greutate este indicat sa se amane interventia pana la stabilizarea greutatii pentru cel putin 6 luni. In mod asemanator, pacientele care isi planifica in viitor o sarcina ar trebui sa amane interventia pana la cel putin 1 an dupa sarcina.

Atunci cand excesul de grasime este prea mare (pacientii se incadreaza in cel putin gradul II de obezitate cu indice de masa corporala peste 35) abdominoplastia nu este indicata. Interventiile chirurgicale anterioare la nivelul abdomenului pot reprezenta o contraindicatie, prezenta lor crescand foarte mult riscul de necroza tegumentara.

Planificare preoperatorie

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala laborioasa si de multe ori extensiva care se desfasoara sub anestezie generala. De aceea va fi necesar ca inaintea interventiei sa se efectueze o serie de investigatii pentru a putea reduce cat mai mult riscurile asociate procedurii. Vor fi necesare analize de laborator, radiografie pulmonara, evaluare cardiologica si ecografie abdominala. De asemenea in functie de particularitatile si antecedentele medicale ale fiecarui pacient se pot recomanda si alte investigatii tintite.

In cadrul consultatiei se vor discuta riscurile si posibilele complicatii si se va evalua clinic regiunea abdominala. In functie de excesul de piele si grasime care vor trebui indepartate, de cantitatea si distributia acestuia, diversele abordari si tipuri de incizie vor fi discutate cu pacientul iar acesta isi va putea exprima asteptarile.

Fiind o interventie de multe ori ampla pacientilor li se vor explica pasii urmati precum si faptul ca vindecarea dureaza mai multe saptamani, mai ales la cei care au o scadere ponderala semnificativa si sorturi abdominale mari.

Procedura chirurgicala

Pentru fiecare pacient in parte se va alege tehnica ce ii produce cea mai buna si sigura imbunatatire.

Abdominoplastia completa (standard)

Incizia este orizontala, plasata paralel cu marginea pubisului in zona centrala si usor arcuita catre solduri (aripi iliace) astfel incat cicatricea finala sa fie ascunsa sub lenjerie sau costum de baie.

Pielea si tesutul adipos se vor ridica de pe muschi si mobiliza. Musculatura abdominala va fi intarita pe linia mediana ajutand asfel la subtierea taliei in cazurile in care acest lucru este indicat. Se vor indeparta excesele de piele si grasime fie doar prin excizie fie asociind lipoaspiratia pentru o mai buna definire a contururilor abdomenului.

Printr-o incizie periombilicala acesta (“buricul”) va fi repozitionat ascendent dupa indepartarea excesului tegumentar si adipos.

Sutura se va realiza in mai multe straturi si vor fi montate tuburi de dren.

Pe toata perioada interventiei pacientii vor purta dispozitive elastice de compresie la nivelul membrelor inferioare pentru a preveni formarea unor cheaguri de sange.

Pentru a se plia pe nevoile fiecarui pacient exista multiple variante derivate de la aceasta tehnica standard.

Mini-abdominoplastia

Aceasta se utilizeaza atunci cand excesul tegumentar este redus iar incizia se limiteaza la nivelul zonei suprapubiene fara sa mai urce catre solduri.

Abdominoplastia extinsa

In acest tip de interventie inciziile se prelungesc pana deasupra soldurilor pentru a elimina excesul tegumentar si de grasime aflat la acest nivel.

Abdominoplastia circumferentiala ( lifting corporal inferior )

Este cea mai extinsa dintre toate variantele, fiind destinata persoanelor cu excese tegumentare atat la nivelul abdomenului, flancurilor cat si la nivelul spatelui. Incizia se va prelungi de jur imprejurul corpului la nivelul liniei chilotului.

Cu aceasta abordare se vor ridica nu doar tesutul de deasupra inciziei dar si cel inferior acesteiea rezultand si un lifting partial de coapse (lateral) si de fese.

Prin acest tip de interventie se elimina excesele de piele si grasime mai ales la pacientii cu pierderi mari in greutate, post chirurgie bariatrica.

Abdominoplastia “Fleur de Lis”

Un tip particular de incizie este cel in “floare de crin” care presupune atat incizie orizontala cat si una verticala de la nivel pubian pana la nivel xifoid (capul pieptului). Este utilizata in cazul pacientilor care au excesul de piele nu doar vertical dar si orizontal.

Printr-o incizie clasica, orizontala, acestia nu ar putea beneficia de un rezultat complet.

Abdominoplastia inversata

Acest tip de interventie se utileaza in cazurile speciale in care excesul de piele si grasime se gaseste mai ales in partea superioara a abdomenului. Se numeste inversata deoarece incizia este plasata la nivelul santului inframamar iar deplasarea tesuturilor mobilizate se face catre superior.

Indicatii postoperatorii

Fiind o interventie chirurgicala de mare amploare, postoperator poate fi necesar ca pacientii sa ramana internati mai multe zile. Pentru 2-3 zile (in medie) vor avea tuburi de dren ce ajuta la eliminarea acumularilor de sange.

Vor purta pentru o perioada de minim o luna o burtiera care sa ajute la fixarea tegumentului si tesuturilor subcutanate in noua pozitie, impiedicand acumularea de fluide in planul subcutanat si cel muscular.

Pentru prevenirea formarii unor cheaguri de sange pacientii vor fi solicitati sa mearga cat mai repede posibil, initial perioade scurte, cu pasi mici, sub supravegherea personalului specializat si vor urma tratament anticoagulant.

Vindecarea se intinde pe o perioada de mai multe saptamani si cu cat excesul indepartat a fost mai mare cu atat posibilele complicatii sunt mai frecvente. Acest amanunt extrem de important trebuie avut in vedere de toti cei care isi doresc o astfel de interventie deoarece colaborarea lor in procesul de vindecare prin respectarea stricta a indicatiilor medicului este esentiala pentru obtinerea rezultatelor visate si reducerii numarului de complicatii postoperatorii.

Complicatii

  • riscuri legate de anestezia generala;
  • sangerare cu acumulare de hematoame sau formarea de seroame;
  • infectie;
  • necroza tegumentara sau vindecare intarziata ce pot necesita o reinterventie;
  • cicatrizare deficitara – cicatrice hipertrofica sau cheloida, hiperpigmentata (mai colorata decat pielea alaturata) sau hipopigmentata (mai deschisa la culoare decat pielea alaturata);
  • formarea unor cheaguri de sange ce se pot mobiliza catre plamani, cord sau creier – apare extrem de rar si in cazul unor pacienti cu organism slabit sau afectat anterior operatiei, care au avut excese de foarte mari intinderi;
  • deficite de sensibilitate ce pot fi temporare sau permanente la nivelul tegumentului abdomenului.

ALTE PROCEDURI DIN CHIRURGIA SILUETEI:

chirurgia siluetei augumentarea feselor

– AUGMENTAREA FESELOR – 

Este o procedura chirurgicală care remodelează și conturează posteriorul prin mărirea lui în volum, echilibrând armonios întregul profil.

brahioplastie

– BRAHIOPLASTIA – 

Brahioplastia reprezintă o intervenție chirurgicală electivă de remodelare și îmbunătățire a formei și a conturului membrelor superioare

liposuctia

– LIPOASPIRATIA – 

Lipoaspiratia este cea mai populară intervenție în chirurgia siluetei și constă în extragerea grăsimii excesive din anumite zone ale corpului.