fbpx
 

Ridicarea sanilor (lifting mamar)

RIDICAREA SANILOR (LIFTING MAMAR)

chirurgia sanului ridicarea sanilor lifting mamar mastopexie

Liftingul mamar sau mastopexia (ridicarea sanilor) este o interventie chirurgicala ce are ca scop remodelarea sanilor prin indepartarea excesului de piele, repozitionarea glandei mamare si a areolei astfel incat sa se obtina un aspect cat mai intinerit si atragator al sanilor.

Volumul sanilor nu se modifica ci doar se redistribuie catre o pozitionare optima pe torace astfel incat proportiile si simetria bustului sa fie restabilite sau imbunatatite. Areolele mamare intinse, marite si pozitionate catre partea inferioara  a sanului vor fi corectate pentru a se afla in echilibru cu noul aspect al sanului.

Preturi pornind de la

2500 EUR

Cui i se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?

Reducerea volumului sanilor, pierderea elasticitatii tegumentului si a tesuturilor de sustinere sunt cauzele principale raspunzatoare de aparitia ptozei mamare (“lasarea sanilor”). Ptoza mamara se defineste in functie de nivelul la care coboara areola fata de santul inframamar (pliul/santul de sub san) astfel:

 1. Gradul I de ptoza (usoara) – pozitia areolei la nivelul santului mamar
 2. Gradul II de ptoza (moderata) – areola se gaseste la 1-3 cm inferior de nivelul santului mamar
 3. Gradul III de ptoza (avansata) – areola se gaseste la peste 3 cm inferior de nivelul santului mamar.

Subtipurile particulare de ptoza mamara sunt :

 • Pseudoptoza sau ptoza glandulara – pozitia areolei este deasupra santului inframamar dar majoritatea tesutului mamar se gaseste inferior de sant
 • Pozitionarea anormala a tesutului glandular – sani tuberosi cu sant inframamar situat mai sus pe torace decat pozitia obisnuita, cu deficit de dezvoltare a polilor inferiori ai sanilor sau deficit global cu areole dilatate, orientate in jos

Toate modificarile descrise anterior pot sa apara in contextul variatiilor ponderale importante (cresteri si apoi scaderi bruste in greutate), avansarii in varsta, in urma modificarilor din timpul sarcinii sau ca urmare a mostenirii genetice.

Indiferent care este motivul pentru care ptoza mamara s-a dezvoltat, daca pacienta isi doreste o remodelare a sanilor prin lifting mamar este necesar ca aceasta sa aiba:

 • peste 18 ani
 • o stare generala de sanatate buna
 • stare normala de sanatate a sanilor – screening negativ pentru cancer mamar
 • abilitatea de a intelege si a-si da acordul pentru tot ceea ce presupune interventia (indicatii preoperatorii, procedura chirurgicala, indicatii postoperatorii)
 • sa fie nefumatoare

Planificare preoperatorie

Totul incepe cu o prima consultatie, prilej cu care pacienta isi va exprima nemultumirile legate de aspectul actual si asteptarile de la aceasta interventie chirurgicala, iar medicul va evalua gradul de ptoza, calitatea tegumentelor, simetria si aspectul global al toracelui.

Este de preferat ca pacienta sa mentioneze daca planifica in viitorul apropiat o sarcina sau scadere in greutate suplimentara deoarece acestea pot influenta negativ rezultatul interventiei si este de preferat ca liftingul de sani sa se desfasoare dupa stabilizarea greutatii (cel putin 6 luni) sau dupa incetarea alaptarii (cel putin 1 an).

In urma evaluarii,  medicul va stabili ce tip de procedura chirurgicala va oferi rezultatul cel mai natural si mai apropiat de dorintele pacientei si va explica in detaliu fiecare pas, inclusiv pozitionarea finala a cicatricilor si posibilele complicatii.

Avand in vedere ca aceasta interventie se desfasoara sub anestezie generala vor fi necesare investigatii pentru evaluarea starii generale de sanatate si in particular a sanilor prin ecografie mamara, RMN sau mamografie.

Pentru desfasurarea in siguranta a interventiei se vor opri/evita anumite tratamente medicamentoase sau suplimente alimentare.

Procedura chirurgicala

Durata interventiei chirurgicale variaza in functie complexitatea cazului (gradul de ptoza, simetrie, elasticitate tisulara, etc) putandu-se incadra intre 2 si 4 ore.

Tegumentul se decoleaza de la nivelul glandei mamare si excesul se indeparteaza. Glanda mamara si areola se repozitioneaza fixandu-se la structuri de rezistenta la nivelul toracelui pentru obtinerea unor rezultate stabile in timp, durabile. In functie de gradul initial de ptoza se pot utiliza :

 • tehnici periareolare pentru ptozele usoare
 • tehnici ce presupun incizii periareolare si verticale (“lollipop“) – de la areola catre santul inframamar pentru ptozele moderate
 • tehnici cu incizii periareolare si in “T inversat”  – de la areola catre sant si la nivelul santului inframamar pentru ptozele severe

Indiferent de tehnica abordata, aceasta este flexibila si adaptata la anatomia si particularitaile fiecarei paciente in parte.

In cazurile particulare in care se doreste nu doar indepartarea excesului tegumentar si repozitionarea areolei si a glandei mamare ci si o marire a volumului atunci se va asocia interventiei si augmentarea mamara prin implant de silicon. Aceasta interventie se poate desfasura concomitent sau in mai multe etape, fiecare dintre optiuni prezentand atat beneficii cat si inconveniente.

Indicatii postoperatorii

Durerea postoperatorie va fi redusa si manageriata in perioada internarii in clinica. La 24 de ore de la interventie pacienta va fi externata cu pansament si bustiera de sustinere primind recomandari pentru zilele ce urmeaza, inclusiv cand trebuie sa revina pentru control si pansament si indepartarea firelor de sutura; ce tip de activitati si tratamente ii sunt permise, cand isi va putea relua activitatea obisnuita fara restrictii.

Desi firele de sutura se indeparteaza la 14 zile, vindecarea completa poate dura, in functie de complexitatea interventiei, de la 3 pana la 4 saptamani.

Intre 1 si 2 luni se va purta o bustiera recomandata pentru sustinere adecvata. De asemenea se va evita dormitul pe burta in prima luna postoperator.

Edemul si echimozele (vanataile) locale care apar dupa operatie se vor ameliora treptat eliminandu-se intre 7 si 14 zile.

La nivelul areolei pot sa apara senzatii de amorteala sau furnicaturi. In majoritatea cazurilor acestea remit in 1 – 2 zile. Foarte rar  pot persista o perioada indelungata sau pot deveni permanente (este vorba mai ales despre cazurile in care distanta pe care areola a fost ridicata este crescuta).

Pentru managementul cicatricilor se vor inmana recomandari pentru etapa imediata postoperatorie dar si pe termen lung. Forma si culoarea vor varia in functie de tipul de pigmentare a pielii al fiecarei paciente si cicatrizarii proprii.

Timp de 6 luni de la interventie se recomanda evitarea expunerii la raze ultraviolete  (soare sau solar).

Dupa vizitele imediat postoperatoii din primele 3 saptamani, vor urma controale regulate la 6 saptamani, 3 luni, 6 luni, 1 an si apoi anual.

Rezultatele acestei interventii se pot mentine pentru perioade indelungate. Cand nu exista fluctuatii ale greutatii sau noi sarcini si atunci cand structura si elasticitatea pielii se mentin, rezultatele nu se vor modifica semnificativ cu trecerea timpului. Dar in functie de schimbarile care apar ulterior in viata fiecarei paciente ptoza poate sa reapara si sa necesite o noua interventie chirurgicala.

Complicatii

 • riscuri asociate anesteziei generale;
 • sangerare si formarea de hematoame;
 • infectie;
 • necrozare a unor segmente tegumentare (ce implica sau nu grasime) sau, in cazuri severe, a areolelor mamare;
 • vindecare cu formare de cicatrici inestetice (hipertrofice sau cheloide);
 • neregularitati de forma si contur, asimetrii;
 • modificari temporare sau permanente ale sensibilitatii areolei;
 • pozitionare prea inalta a areolei.

ALTE PROCEDURI DIN CHIRURGIA SANULUI:

ginecomastie

– TRATAMENTUL GINECOMASTIEI – 

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat si poate fi bilaterala sau unilaterala. Interventia de corectare presupune reducerea chirurgicala a sanilor la barbati.

marirea sanilor implant silicon implanturi mamare

– AUGMENTAREA MAMARA – 

Augmentarea mamara sau marirea sanilor consta in folosirea unor implanturi mamare, pungi de silicon umplute cu ser fiziologic sau gel siliconic.

micsorarea sanilor

– MICSORAREA SANILOR – 

Operatia de micsorare a sanilor este o interventie chirurgicala in care se extrage din glanda mamara si din grasimea de la acest nivel.