fbpx
 

Marirea sanilor (implanturi mamare)

MARIREA SANILOR (IMPLANTURI MAMARE | IMPLANT SILICON)

marirea sanilor implant silicon implanturi mamare

Augmentarea mamara (sau marirea sanilor) este o procedura chirurgicala care se refera nu doar la marirea efectiva a sanilor ci si la o remodelare a acestora sau dupa caz, simetrizare.

In functie de indicatii si preferinte aceasta se poate realiza prin implanturi cu silicon sau ser fiziologic si prin transfer de grasime proprie.

Acest tip de interventie se numara printre cele mai frecvente proceduri estetice chirurgicale, marirea sanilor cu implant silicon fiind varianta cea mai des utilizata in Romania.

Preturi pornind de la

3000 EUR

Cui i se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?

In primul rand, ca orice interventie chirurgicala de natura estetica, aceasta interventie se efectueaza la paciente sanatoase, cu varsta peste 18 ani. Cel mai frecvent pacientele aleg aceasta procedura pentru ca isi doresc imbunatatirea aspectului sanilor , fie ca ii considera prea mici sau  asimetrici, fie pentru ca si-au redus volumul si proiectia in urma pierderii in greutate, dupa nastere si alaptare, sau ca urmare a procesului de imbatranire.

Planificare preoperatorie

Etapele premergatoare interventiei propriu-zise vor incepe cu o prima consultatie. Este momentul in care pacienta isi exprima dorintele si asteptarile iar medicul evalueaza clinic dimensiunile, simetria si pozitionarea sanilor la nivelul toracelui, elasticitatea pielii precum si elemente ce tin de postura si anatomia toracelui astfel incat sa recomande implantul ce se va integra cel mai armonios si natural. Se va recomanda un set de investigatii pentru evaluarea starii generale de sanatate a pacientei precum si investigatii tintite pentru evaluarea glandei mamare. Interventia se desfasoara sub anestezie generala si prin urmare se va realiza si un consult preanestezic.

Impreuna cu pacienta si in functie de particularitatile sanilor fiecareia se vor alege tipul si dimensiunea implantului, locul inciziei si planul de pozitionare a implantului. Se vor comunica indicatiile legate referitoare la tratamentul medicamentos si/sau suplimentele alimentare permise inainte de interventie.

Daca metoda de augmentare mamara aleasa este prin transfer de grasime proprie se vor discuta particularitatile acestui tip de interventie.

Procedura chirurgicala

Interventia se desfasoara sub anestezie generala. In functie de complexitatea cazului si de tehnica folosita interventia poate dura intre 1 si 3 ore. Implantul se va plasa prin incizia stabilita in cadrul consultatiei si se va introduce intr-un spatiu creat sub muschiul pectoral (partial sau in totalitate) sau direct sub glanda mamara. Straturile anatomice de la nivelul inciziei se vor sutura independent, la final rezultand o cicatrice liniara sau periareolara in functie de incizia aleasa.

Pe durata primelor 24 de ore postoperator se vor mentine tuburi de dren care sa ajute la monitorizarea unor posibile acumulari de sange in “buzunarul” implantului. Pentru aceasta perioada pacienta va ramane internata in clinica, sub monitorizarea personalului de specialitate, cu tratament pentru prevenirea unor posibile infectii si pentru reducerea durerii postoperatorii.

Indicatii postoperatorii

Rezultatul de marire si remodelare a sanilor este vizibil imediat dupa interventie dar in primele zile sanii pot parea mai mari decat rezultatul final datorita reactiei imediate a organismului prin tumefiere. Asadar in primele zile sanii vor fi mai “umflati”. Este posibila si aparitia de echimoze la nivelul pielii (vanatai) ca dupa orice tip de interventie chirurgicala, insa acestea vor disparea treptat, in medie intre 10 si 14 zile.

Durerea resimtita este moderata si va fi controlata prin tratament specific. Indepartarea tuburilor de dren, schimbarea pansamentelor si ulterior indepartarea firelor precum si tratamentul pentru obtinerea unor cicatrici cat mai estetice se vor efectua conform recomandarii medicului si sub supravegherea acestuia.

Initial, activitatea zilnica va trebui redusa, in functie de tipul si intensitatea acesteia fiind necesare perioade diferite de repaus. Planul de reluare a activitatilor obisnuite, inclusiv exercitii fizice si sporturi se va stabili individual cu fiecare pacienta, astfel incat organismul sa beneficieze de perioada necesara unei recuperari adecvate.

In primele 3 luni de la interventie se va evita expunerea la soare sau solar pentru a preveni colorarea neuniforma a cicatricilor. In primul an de la interventie, pentru a obtine cele mai bune rezultate, se recomanda evitarea expunerii directe la soare si ulterior doar utilizand creme cu factor de protectie solara adecvat (cel putin SPF 50).

Respectand recomandarile medicului pacientele vor putea reduce sansele de aparitie a unor complicatii postoperatorii ce pot prelungi perioada de vindecare sau chiar afecta rezultatul final.

Complicatii

Dupa o augmentare mamara pot sa apara doua tipuri de complicatii: asociate oricarui tip de interventie chirurgicala (generale) si specifice augmentarii mamare.

Complicatiile generale ce pot sa apara includ:

– durere
– sangerare
– infectie
– dehiscenta plagii (desfacerea operatiei)
– cicatrizare vicioasa
– tromboze
– formarea de cheaguri de sange
– riscuri asociate anesteziei

Complicatiile specifice depind de tipul de augmentare, cu implanturi sau cu grasime proprie. De asemenea, acestea vor fi diferite si in functie de tipul implantului.

In cazul augmentarii cu grasime proprie pacientele pot observa o resorbtie inegala a grasimii introduse cu aparitia de asimetrii la nivelul sanilor, tumefiere prelungita postoperatorie, aparitia de modificari (necroza, lichefiere cu formare de chisturi, calcificare) in tesutul adipos folosit pentru augmentare ce pot ulterior influenta metodele de screening pentru cancerul mamar, aceste modificari putand sa fie confundate cu procese tumorale.

Reactiile de respingere ale implantului se manifesta prin acumularea de seroame (colectie de lichid galbui-transparent) la nivelul unuia sau ambilor sani ce nu se remediaza cu tratament local corespunzator si conduc la indepartarea implantului. Aceste reactii se observa in perioada postoperatorie recenta. Daca initial procesul de vindecare este normal si dupa mai multi ani se constata (in urma unui control) acumulari de lichide in vecinatatea implantului, atunci vor fi necesare investigatii suplimentare (ecografie mamara, RMN, mamografie, punctie-biopsie, etc.). Spargerea sau ruperea unui implant poate determina astfel de manifestari. De aceea controalele anuale de rutina nu trebuie uitate, cu cat detectarea unei probleme este mai rapida cu atat rezolvarea acesteia poate fi mai usoara.

In cazul implanturilor anatomice, care au latime si inaltime diferite, se poate produce o rotire a implantului cu modificarea formei sanului. De obicei o astfel de complicatie necesita o  noua interventie de repozitionare cu sau fara ajustarea spatiului (buzunarului) in care este introdus implantul.

O alta complicatie specifica este contractura capsulara  ce apare ca urmare a unei reactivitati crescute a organismului fata de implant. Aceasta se manifesta prin contractia (strangerea) capsulei create in jurul implantului cu deformarea dureroasa a sanului. Poate sa apara la un singur san sau la ambii. In functie de gradul contracturii si durata de evolutie se pot aplica masuri conservatoare sau poate fi necesara o noua interventie chirurgicala pentru indepartarea ei. Din nefericire odata ce apare aceasta problema, sansele ca ea sa recidiveze sunt mai mari decat la o pacienta care nu a dezvoltat o astfel de reactie.

Desi nu s-a determinat o legatura intre augmentarea mamara cu implant si cancerul de glanda mamara, in ultimii ani s-a constatat o legatura intre prezenta implanturilor mamare si dezvoltarea unei forme de cancer a sistemului imunitar cu localizare la nivelul sanului (BIA-ALCL – Limfom anaplastic cu celule mari asociat implantului mamar). Aceasta varietate tumorala este in prezent rara, numeroase studii fiind in desfasurare pentru a identifica elementele ce cresc riscul aparitiei sale si masurile de preventie.

Desi implanturile in sine sunt garantate de catre producatori pe viata acest lucru nu inseamna ca forma sanilor are aceeasi garantie. Diversi factori pot influenta modificarea aspectului in timp. Cei mai importanti sunt variatiile in greutate, sarcina si alaptarea, greutatea initiala crescuta a implantului precum si modificarile locale ale tesuturilor cu pierderea elasticitatii ca urmare a procesului de imbatranire. Ca urmare pot fi necesare interventii ulterioare de inlocuire a implantului cu unul de dimensiuni diferite sau interventii de ridicare a sanilor (mastopexie).

Si in cele din urma, desi nu este o “complicatie”  propriu-zisa, merita sa mentionam ca preferintele pacientei pot sa varieze odata cu trecerea timpului si desi aspectul initial nu se modifica, pacienta sa isi doreasca inlocuirea cu implanturi mai mari, mai mici sau chiar sa le indeparteze.

ALTE PROCEDURI DIN CHIRURGIA SANULUI:

ginecomastie

– TRATAMENTUL GINECOMASTIEI – 

Ginecomastia este operatia de reducere a sanilor la barbati. Reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat. De obicei este bilaterala dar poate fi si unilaterala.

chirurgia sanului ridicarea sanilor lifting mamar mastopexie

– RIDICAREA SANILOR – 

Operatia de ridicare a sanilor este o interventie chirurgicala in care se extrage din glanda mamara si din grasimea de la acest nivel.

micsorarea sanilor

– MICSORAREA SANILOR – 

Operatia de micsorare a sanilor este o interventie chirurgicala in care se extrage din glanda mamara si din grasimea de la acest nivel.