fbpx
 

Blefaroplastia (chirurgia pleoapelor)

BLEFAROPLASTIA – CHIRURGIA PLEOAPELOR

chirurgia fetei blefaroplastia chirurgia pleoapleor

Rejuvenarea faciala este un subiect de mare interes in epoca moderna. Cu totii ne dorim sa ascundem, sau de ce nu, sa dam inapoi semnele trecerii timpului. Ce zona a fetei noastre este mai importanta in obtinerea acestui efect decat cea din jurul ochilor ?

Procesul de aging la nivel facial este unul complex. Toate structurile sufera modificari incepand cu elementele ce ar trebui sa confere stabilitate, scheletul osos si ligamentele, continuand cu cele responsabile de mobilizare si deci de crearea expresiilor atat de intricate ce se pot transmite printr-o singura privire si terminand prin invelisul extern, pielea.

Preturi pornind de la

800 EUR

iris

Ce este blefaroplastia ( chirurgia pleoapelor ) ?

Avand scopul de a intineri si imbunatati aspectul pleoapelor blefaroplastia ( chirurgia pleoapelor ) este cea mai cautata interventie chirurgicala de reintinerire la nivelul fetei.

Scheletul osos incepe treptat sa se resoarba, odata cu acest proces ligamentele ce se prindeau la nivelul oaselor se vad nevoite sa se deplaseze odata cu scheletul, treptat structura se modifica, isi pierd din rezistenta si elasticitate iar muschii pe care ii deserveau le urmeaza exemplul. Fibrele musculare isi pierd in egala masura elasticitatea si se alungesc, reducand sustinerea pentru depozitele de grasime. La nivelul pielii efectul se observa prin modificarea elasticitatii si pigmentarii, cu aparitia de riduri mai intai fine si vizibile doar in miscare, iar apoi din ce in ce mai profunde, prezente si in repaos.

Efectul final este de pleoape coborate ce ajung uneori chiar sa obstrueze campul vizual daca vorbim despre cele superioare sau de cearcane sub care se dezvolta “pungi”, in cazul pleoapelor inferioare.

Prin blefaroplastie se indeparteaza excesul de piele si se remodeleaza tesuturile ce si-au pierdut tonusul precum muschiul orbicular si septul orbital impreuna cu indepartarea excesului sau repozitionarea depozitelor de grasime ce contribuie la efectul de pleoape obosite, imbatranite. Blefaroplastia inferioara inseamna nu doar corectarea aspectului pleoapelor ci si al intregului etaj mediu facial.

Cui i se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?

Beneficiul blefaroplastiei merge mai departe de un recunoscut efect de imbunataire din punct de vedere estetic. Prin aceasta interventie desfasurata la nivelul pleoapelor superioare se poate elibera campul vizual si inlesni privitul in sus odata ce se indeparteaza excesul ce presa uneori chiar mai inferior de nivelul genelor.

Atat pentru femei cat si pentru barbati corectia prin blefaroplastie a pleoapelor  superioare si inferioare este de cele mai multe ori primul pas in realizarea unei rejuvenari faciale adecvate. De la privire si ceea ce ea transmite incepe totul. De aici trebuie sa inceapa si intinerirea.

Fie ca este vorba despre pleoape superioare ce acopera tarsul (portiunea cea mai mobila a pleoapei) sau despre cearcane adanci si intunecate marginite de ” pungi” ce se pot intinde pana la mijlocul obrazului la nivelul pleoapelor inferioare, cu riduri multiple la colturile externe ale ochilor, toate acestea se pot corecta prin blefaroplastie.

Varsta de la care se recomanda aceasta interventie este de 35 de ani, atunci cand blefaroplastia are indicatie de corectie a efectelor imbatranirii. Pentru cazurile in care pleopele sunt constitutional, din copilarie, cu tendinte de a se umfla , asociate cu cearcane mai adanci si colorate sau alte aspecte inestetice, interventia se poate realiza si mai devreme de 35 de ani.

Planificare preoperatorie

Corectia pleoapelor (blefaroplastia) face parte dintre interventiile de rejuvenare faciala. De aceea, la prima consultatie efectele globale ale imbatranirii la nivelul fetei vor fi discutate cu medicul. Pacientii isi pot exprima nemultumirile legate de infatisare, prezentandu-si de asemenea  asteptarile de la o interventie chirurgicala. Dupa o evaluare atenta a fetei si in special a regiunii ochilor medicul va explica in detaliu in ce consta interventia chirurgicala, care sunt pasii care trebuie urmati inainte si dupa interventie si care sunt beneficiile si riscurile blefaroplastiei. In majoritatea cazurilor in care blefaroplastia este necesara pentru reintinerirea pleopelor vor trebui corectate atat pleoapele superioare cat si cele inferioare.

Se va recomanda un set de analize de sange si obligatoriu un consult oftalmologic intrucat anumite afectiuni ale ochilor pot contraindica operatia (ex: glaucom, detasare de retina, sindrom al ochilor uscati).

Acest tip de interventie se poate realiza cu anestezie locala, asociata sau nu cu sedare sau cu anestezie generala. In functie de tipul de anestezie indicat se vor recomanda investigatii suplimentare.

Tratamentele anticoagulante sau antiinflamatorii trebuie intrerupte cu 10-14 zile inaintea interventiei. Orice tratament in desfasurare va trebuie comunicat in momentul consultatiei pentru a se realiza ajustarile necesare unei interventii in conditii de siguranta.

Procedura chirurgicala

Dupa infiltrarea la nivelul pleoapelor de solutii ce contin anestezic si adrenalina pentru prevenirea sangerarilor, se efectueaza incizia. La nivelul pleoapelor superioare aceasta se plaseaza in santul natural al pleoapei iar la ce inferioara pe linia subciliara (imediat sub linia genelor) sau la interiorul pleoapelor. Pielea se detaseaza de la nivelul muschiului. Pungile de grasime se indeparteaza partial sau se repozitioneaza. Muschiul orbicular al pleoapei si septul orbital se pot resuspenda sau intari in functie de corectia necesara. Excesul de piele se indeparteaza si pielea se sutureaza. La 4-5 zile de la interventie  se indeparteaza firele de sutura.

Cand se practica blefaroplastia atat la pleoapele superioare cat si la cele inferioare interventia se poate desfasura concomitent sau etapizat. Aceste aspecte se stabilesc in functie de particularitatile fiecarui caz.

In cazurile in care s-a folosit anestezia generala pacientii vor ramane internati 24 de ore. Daca s-a folosit anestezie locala cu sedare usoara, pacientii pot merge acasa dupa cateva ore. Vor trebui sa fie insotiti neavand voie sa conduca vehicule.

Indicatii postoperatorii

Dupa interventii in regiunea orbitara (in jurul ochilor) local apar edem si echimoze (pleoapele se umfla si se invinetesc). Acestea vor fi cel mai evidente la 24-48 de ore, apoi reducandu-se treptat pana la 7-10 zile (in medie). Aceasta este perioada in care se recomanda ca ochii sa nu fie solicitati decat minimul necesar. In functie de ocupatie revenirea la locul de munca se poate amana si pana la 2-3 saptamani daca aceasta presupune utilizare sporita a vederii mai cu seama in fata unui ecran luminos sau in medii cu mult praf.

Local in primele 4-5 zile dupa operatie se vor aplica comprese reci. La nivelul ochilor se vor utiliza picaturile recomandate. Se va evita contactul cu lumina puternica fiind indicat sa se poarte ochelari de soare 2-3 saptamani sau mai mult in functie de sensibilitatea si evolutia fiecarui pacient. Lentilele de contact vor putea fi utilizate dupa 3-4 saptamani .

Cicatricile in urma blefaroplastiei sunt plasate astfel incat sa fie aproape invizibile. In primele luni (pana la 6-9 luni) dupa operatie cicatricile vor avea o culoare roz-rosiatica si vor fi mai sensibile acesta fiind procesul natural de vindecare. Ulterior, acestea vor capata o culoare alba si in functie de capacitatile individuale de vindecare pot sa se estompeze aproape in intregime. Pentru perioada in care cicatricile sunt inca vizibile, acestea pot fi mascate cu succes cu ajutorul produselor cosmetice.

Efectele blefaroplastiei vor crea o fata cu multi ani mai tanara, fiind de durata. In functie de intensitatea procesului de imbatranire al fiecaruia, rezultatele se pot mentine pana la 10 ani.

Complicatii

  • sangerare cu dezvoltarea de edeme si echimoze mai pronuntate care se vindeca mai greu
  • edem rezidual – pleoape umflate ce persista o perioada de mai multe saptamani
  • ochi uscati – se poate ameliora prin folosirea de lacrimi artificiale
  • infectia si dehiscenta (deschiderea) zonelor de sutura sunt complicatii extrem de rare
  • ectropion – cu imposibilitatea inchiderii complete a ochiului
  • asimetrie

ALTE PROCEDURI DIN CHIRURGIA FETEI:

chirurgie estetica chirurgia fetei lifting frontal

– LIFTING FACIAL – 

Liftingul frontal este operatia de eliminarea a ridurilor si cutelor la nivelul fruntii, sprancenelor si baza nasului. Liftingul clasic este operatia de reasezare a partii inferioare a fetei si gatului.

chirurgia fetei otoplastie

– OTOPLASTIA – 

Otoplastia este interventia estetica prin care se urmareste corectarea urechilor decolate, diminuarea distantei dintre urechi si cap sau asimetriilor dintre urechi. Nu afecteaza capacitatea auditiva.

chirurgia fetei otoplastie rinoplastie

– RINOPLASTIA – 

Rinoplastia este operatia de modelare a nasului sau de reparare a deviatiei de sept. Interventia se poate face in scop reconstructiv, estetic sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie.